Om det är något som behöver service eller att det är något som inte fungerar som det ska i lägenheten, tvättstugan eller i bostadsområdet gör du enklast din felanmälan via Mina sidor. I övrigt kontaktar du oss via Kontaktcenter.
I din bostad kan du få hjälp när det uppstår ett fel eller en skada:
Akuta fel på nätter och helger
Brand eller vattenskada
Värme och ventilation
Reparationer och underhåll
Bekämpning av skadedjur
Innan du felanmäler
Som hyresgäst har man vissa rättigheter och skyldigheter i sitt boende. Vi kan hjälpa dig med mycket i ditt hem men vissa saker kostar att få reparerade. Innan du felanmäler föreslår vi att du tittar igenom listan nedan för att se vilka saker vi tar betalt för att åtgärda hemma hos dig.
Filmer som visar hur du kan fixa saker hemma
Det finns tio fixarfilmer som visar hur du själv kan rensa vattenlåset, brandsäkra hemmet, fixa stopp i diskhon, sorterar matrester med mera.
Filmerna är textade på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Byt språk genom att klicka på kugghjulet, pratbubblan eller de 3 prickarna i Youtube!
Din kvartersvärd
Kvartersvärden ser till att det är helt, rent och snyggt i fastigheten och att kvarteret känns tryggt och trivsamt. Vem som är kvartersvärd i din fastighet kan du se på anslag i din port (eller i tvättstugan om du inte har trapphus).
Akuta fel nätter och helger
Inträffar ett allvarligt fel som kräver omedelbar åtgärd som skada på människa eller fastighet utanför våra öppetttider, ska du ringa 08-626 08 00 för att få hjälp av jouren.
Observera att felen måste vara akuta, såsom vattenläckage, hisstopp eller liknande. Om icke-akuta fel rapporteras och åtgärdas, måste hyresgästen betala en avgift. Är det till exempel stopp i handfatet är detta inte ett akut fel. Det gäller att själv ställa sig frågan: Vad kan vänta tills kvartersvärden är i tjänst igen?
Brand eller vattenskada
Brandvarnare och brandsäkerhet
Brandvarnare finns i alla Sollentunahems lägenheter. När det är dags att byta batteri, eller om du får problem med batteriet, felanmäler du det på Mina sidor. Brandvarnaren tillhör lägenheten och får inte monteras ned vid avflyttning.Här kan du läsa om brandsäkerhet
När du har fått en brand- eller vattenskada
När du fått en brand- eller vattenskada i din lägenhet (pdf)
Vad täcker din hemförsäkring?
Om du drabbats av en skada i din lägenhet kan du få ersättning från din hemförsäkring, både för skador på lös egendom och för merkostnader om du till exempel behöver annat boende under tiden lägenheten repareras.
Anmälan
Om du drabbas av en skada måste du anmäla det till din hyresvärd. Detta är du skyldig att göra enligt hyreslagen.
Försyn
Om vi behöver ytterligare information kommer du bli kontaktad av din kvartersvärd. Innan besiktningen och inför reparationen bör du plocka undan i den mån det går, för att göra det lättare att överblicka och åtgärda skadan.
Besiktning
Sollentunahem eller anlitad entreprenör besiktigar skadan.
Reparation
Entreprenörer med gällande ramavtal startar reparationen. Du bör förbereda dig på att vissa reparationer kan ta lång tid. Orsakerna kan vara många till att det kan uppstå en vatten- eller brandskada. Det kan vara en otät vattenledning, en trasig toalett eller ett läckande tätskikt i badrummet. En kvarglömd kastrull på en spisplatta, ett bortglömt ljus som brinner eller en mobilladdare kan orsaka en brandskada.
Nedan beskriver vi hur vi vanligtvis genomför reparationer av just sådana skador. Tänk på att vattenskador kan ta lång tid att åtgärda på grund av den långa nödvändiga torktiden.
Tidsplan
1. Rivning 1-2 veckor
Allt skadat material måste bort, eller möjligen torkas. Ibland kan rivningen bli mer omfattande än vad man först räknas med. Till exempel kan vatten spridit sig under tiden rivningen pågår.
2. Eventuell torkning 2-12 veckor
En fukttekniker kontrollerar de skadade utrymmena, skriver en fuktrapport och talar om hur lång tid torktiden kan bli. Torktiden kan variera beroende på hur länge läckaget har pågått samt vilket material som blivit fuktskadat. Vid behov placeras torkar och fläktar ut för att påskynda torktiden. Elförbrukningen blir därför högre under torktiden och Sollentunahem sparar uppgifter om detta som sedan kan fås som ersättning via din hemförsäkring.
3. Återställning 1-6 veckor
Beroende på hur skadan ser ut kommer olika yrkesgrupper att hjälpa till. Det är snickare, rörmokare, plattsättare, elektriker och målare. Sollentunahem samordnar arbetet av reparationen, men det kan ändå bli viss väntetid, eftersom flera olika hantverkare är inblandade samt att det finns torktider på materialval.
4. Slutbesiktning
När skadan är åtgärdad görs en slutbesiktning och därefter upprättas ”men i boende”. Detta innebär att din kommande hyra regleras eller så sker en utbetalning. Detta tar minst två månader.
Om en granne orsakar skadan
Du ska anmäla en sådan skada precis lika som för övriga skador.
Skadeståndskrav
Om du har orsakat skadan på vårdslöst sätt kan du bli skadeståndsskyldig för den, både mot hyresvärden och mot grannarna i fastigheten. Genom ansvarsskyddet i hemförsäkringen kan du få hjälp att hantera sådana skadeståndskrav.
Värme och ventilation
Vad gäller för värme hos Sollentunahem? Vad gäller för ventilation? Vad gäller vid kontroll av inomhustemperaturen? Hur fungerar de olika ventilationssystemen? Vad bör man tänka på när man vädrar i lägenheten? Svaren hittar du i våra faktablad samt "Råd och tips" nedan.
Länkar om värme och ventilation
Reparationer och underhåll
Vem betalar reparationen?
Om ett fel i lägenheten beror på normal förslitning är reparationen kostnadsfri. Har du däremot genom vårdslöshet förstört något i lägenheten, tvättstugan etc. får du också stå för kostnaden själv. Vi tar då upp frågan om ersättning innan reparationen görs. Är däremot reparationen akut nödvändig görs reparationen omgående – oavsett om Sollentunahem eller hyresgästen ska stå för kostnaden.
Om det inträffat en vattenskada
Om du har drabbats av en vattenskada i din lägenhet är det viktigt att du så fort som möjligt tar kontakt med ditt försäkringsbolag där du har din hemförsäkring. Tala om för dem vad som hänt och fråga hur du kan få hjälp. Det är också viktigt att du kontaktar Sollentunahem och berättar vad som hänt.
Sollentunahem har inga tomma lägenheter som du och din familj kan flytta till under tiden arbetena pågår med att reparera och återställa din lägenhet.
Enligt hyreslagen har Sollentunahem rätt till tillträde till alla lägenheter för att till exempel utföra reparationsarbeten. Du är alltså skyldig att se till att Sollentunahem (eller vår anlitade entreprenör) får möjlighet att utföra sitt arbete. Skulle det vara så att du på något sätt hindrar arbetet med att återställa lägenheten är det skäl för Sollentunahem att säga upp ditt hyreskontrakt för din lägenhet.
Arbetena med att reparera och återställa lägenheten efter en vattenskada är ofta ett långt och omfattande arbete. Det tar lång tid att torka upp vattnet och störande ljud vid rivningsarbeten kan förekomma.
När arbetena med att återställa lägenheten är klara kommer en ersättning att betalas ut. Detta kallas för ”Men i nyttjanderätten” och betyder att du under arbetenas gång inte kunnat använda din lägenhet fullt ut. Hur mycket pengar det rör sig om beror på omfattningen av skadan och antal dagar du varit drabbad.
Underhåll
I stället för att underhålla utifrån ett tidsintervall underhåller vi när det behövs.
Dags för nya tapeter?
Om du ska få målat eller tapetserat i din lägenhet, får du en blankett för att välja färg och/eller tapeter. Tapetkataloger finns på Kontaktcenter på Turebergs Torg 1. Vill du måla och tapetsera själv? Det går bra, bara det blir fackmannamässigt utfört och inte är extrema färg- eller tapetval.
Laga själv
Sollentunahem ger gärna tekniska råd om du själv vill åtgärda något i lägenheten. Du kan enkelt göra en felanmälan på Mina sidor.
Installera och bygga om
Bygg inte om, flytta inte dörrar, fasta väggskåp m.m. i lägenheten utöver vad hyreslagen och Sollentunahem medger. Anslutningar till Sollentunahems ledningsnät ska utföras av behörig installatör. Det gäller t.ex. när disk- och tvättmaskin ska installeras och det saknas ”förberett” uttag för el, vatten och avlopp.
Sätter du in en spisfläkt ska den vara av typen kolfilterfläkt. Kolfilterfläktar är inte heller tillåtna överallt, beroende på hur ventilationen är konstruerad i huset. Installerar du en felaktig fläkt förstörs ventilationen för husets övriga hyresgäster. Hör därför med Kundtjänst innan du ”kompletterar” köksventilationen.
Du har personligt ansvar för de vatten- och elinstallationer av t.ex. diskmaskin som du eventuellt har ombesörjt. Anlita alltid en installatör med behörighet.
Låt inte vattenslangen till disk- eller tvättmaskin stå under ständigt tryck. Stäng säkerhetsventilen när du inte tvättar eller diskar. Kontrollera regelbundet att det inte läcker – titta även under och bakom maskinerna. Det är inte tillåtet att installera tvättmaskin i köket, utan endast i bad- och duschrum med golvbrunn.
Extrautrustning i lägenheten
Sollentunahem ansvarar ej för extrautrustning såsom tvättmaskin, diskmaskin, persienner, heltäckningsmattor, spegelväggar etc. Sollentunahem ansvarar bara för utrustning som tillhör företaget. Om du själv monterar extrautrustning eller gör förändringar i lägenheten är du skyldig att återställa lägenheten i ursprungligt skick när du flyttar. Kontakta Kundtjänst om du har några frågor.
Skadedjur
Råd och tips om vad du ska leta och titta efter om du misstänker att du drabbats av vägglöss.
Sök igenom sängen och de möbler du har nära din säng. Titta under madrassen, på undersidan av sängen, i springor, sänghörn och bakom sänggaveln. Tidigt i angreppet finns 90 procent av alla vägglöss i eller i nära anslutning till sängen eller en soffa (där man ligger eller sitter en längre stund.)
Använd mobilens lampa eller en ficklampa och något spetsigt föremål att peta med när du letar efter vägglöss och spår efter dem. Leta efter små prickar (som är avföring från vägglusen) eller blodfläckar och ljusa skal (från ömsat skinn från vägglusen).
En fullvuxen vägglus påminner om en äppelkärna i storlek och form. Vägglöss biter och betten kan se ut som myggbett. Det är inte alla som får utslag av betten och utslagen kan komma upp till 10-14 dagar efter bettet. I sällsynta fall kan man få en omedelbar allergisk reaktion.
Om du hittar något som du misstänker vara ett spår av vägglöss, ska du ringa vår saneringsfirma Nomor på telefon: 0771–122 300 och boka en tid för en inspektion i din lägenhet.
Saneringar mot skadedjur är gratis för dig som hyresgäst. Det är Sollentunahem som bekostar saneringen. Tänk på att du har upplysningsplikt när det gäller skadedjur. Detta innebär att du är skyldig att informera hyresvärden, det vill säga Sollentunahem, om att du har vägglöss i din lägenhet.
Texten är hämtad från Nattaro Labs.